Novosti

Pozdravljamo Sporazum - OHR još uvijek naša realnost i potreba

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Evropski pokret u BiH pozdravlja nedavni Sporazum o formiranju Vijeća ministara ,koji su usuglasili lideri tri konstitutivna naroda,koji su ujedno i službeni predstavnici najvećih stranaka i izborni pobjednici oktobarskih izbora u BiH.

Konačno okončanje procesa formiranja vlasti na svim nivoima je neophodno radi prekidanja, do sada, od rata na ovamo,najdublje političko-društvene krize,jer samo tako je moguće nastaviti reformske procese i ubrzati proces približavanja države i društva kandidatskom statusu i kasnije puno pravnom članstvu BiH u EU.             

Nastavak i ubrzanje reformske agende i ispunjenje uslova,koje nam je nedavno EU prezentirala u sklopu Strategije za ZB (Zapadni Balkna) i procesa napretka BiH na putu ka EU, uz institucionalnu funkcionalnost i politički mir i stabilnost društva, najvažnija je trenutačna obaveza potpisnika gore navedenog sporazuma.

Sve što je navedeno u zadnjih nekoliko godina iz Brisela,a vezano za usuglašavanje pravne i drugih stečevina i vrijednosti EU, nama u BiH je potrebno prije svega radi nas samih,jer na taj način bi domaće društvo doživjelo rapidan i značajan napredak ,progres i kvalitetu života, čak i pod uslovom da nikada ne postanemo punopravna članica Evropske unije.

Stoga, apeliramo i nadamo se, da i ovaj sporazum trojice lidera neće nakon navedenog vremenskog roka od 30 dana, ostati još samo jedno puko obećanje i razočaranje za sve nas.

Evropski pokret u BiH pozdravlja posebno i najavu političkog trojca za postepenu transformaciju do ukidanja ureda OHR u BiH, jer je vrlo teško moguće da bi jedna država sa jednim de facto oblikom protektorata (supervizorstva) i neusklađenosti sa EU tekovinama i stečevinama, u dogledno vrijeme mogla postati članica EU.    

Nadamo se da je ova najava plod konačne i iskrene želje i zrelosti bh političara da definitivno preuzmu odgovornost za „domaćinskim“ vođenjem države i društva,bez da se kriju „alibi-politikama“ iza skuta i leđa visokog predstavnika, koji je, barem trenutno, još uvijek potreba i realnost društveno-političkih odnosa u BiH (i regiji).

Produženje mandata Ureda OHR i visokog predstavnika, odnosno gašenje njihovih aktivnosti  su tijesno povezani za sigurnosnim,političkim, društvenim i drugim ,a posebno međunacionalnim, odnosima unutar BiH.

Tim više, (ponovno) pozivamo lidere konstitutivnih naroda-potpisnike sporazuma,ali i sve ostale relevantne i prije svega, odgovorne i savjesne političare i stranke, zastupljene u parlamentarnim tijelima, da Bosnu i Hercegovinu što prije transformiraju u modernu,evropsku civiliziranu društvenu zajednicu,jer tada će biti riješeni i „5+2“ i svi drugi uslovi za transformaciju ili prestanak aktivnosti OHR.

Do tada, OHR i visoki predstavnik će , kraće ili duže vrijeme, ovisno od djelovanja domaćih političkih subjekata, još uvijek biti naša realnost i - potreba.      

PRESS SLUŽBA www.danevropebih.com

Garic .