Novosti

(FOTO) PONOSNI SMO!! EDINA SELESKOVIĆ I ZLATKO BERBIĆ dobitnici prestižnih priznanja Evropskog pokreta u BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sarajevo je jučer bilo domaćin Trećem poslovnom forumu/Opšte-društveni dijalog u BiH – Sarajevo 2017. koji je održan u organizaciji Evropskog pokreta u BiH. U sklopu ovog foruma održana je i 15. akademija “Vrijeme je za Evropu“, povodom obilježavanja “Dana i mjeseci Evrope u BiH – Sarajevo 2017.“.

 

Ovom prilikom tradicionalno su uručena priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima za doprinos procesu EU integracija i drugim društvenim procesima u BiH i regionu.

Na naše veliko zadovoljstvo i neizmjerni ponos, Radio Kameleon se može pohvaliti sa čak DVA prestižna priznanja Evropskog pokreta u BiH.

Umjetnička direktorica naše medijske kuće i svjetski poznata umjetnica Edina Selesković dobila je priznanje za njen aktuelni projekat „Think freedom“ koji je proglašen Kulturnim projektom godine, dok je prestižnu titulu Najevropljanina u BiH dobio vlasnik i direktor Kameleona, gospodin Zlatko Berbić.

“Moram da priznam da sam iznenađen što sam proglašem Najevropljaninom u BiH za 2017. godinu. Evropa koja gaji vrijednosti čovjeka, građanina sa svim svojim ljudskim pravima, pravima na slobodu kretanja, pravima na kvalitetniji život i svim onim centralnim, osnovnim ljudskim pravima da bi čovjek bio čovjekom i da bi građanin bio građaninom je apsolutno upitno u Bosni i Hercegovini i sama obaveza kada vas neko proglasi da ste Najevropljanin je za mene izazov  i poziv da nastavimo na ovom putu u borbi za bolje sutra, za evropske ciljeve BiH. Nije bitno kada i nije bitno da li ćemo ući u Evropu, ali mi moramo imati evropske ciljeve i moramo imati evropski kvalitet života u našoj Bosni i Hercegovini”, rekao je Zlatko Berbić nakon preuzimanja priznanja.

Edina Selesković je ove godine imala aktivnosti u tri države. Svoju instalaciju izložila je u centru Ljubljane gdje je radila sa studentima arhitekture, dizajna i umjetnosti, te sa učenicima srednjih škola u Ljubljani. Zatim, otvorila je Skopsko ljeto, gdje je svoju instalaciju izložila na glavnom trgu u centru Skoplja, izazvala sveopšte zadovoljstvo, te je također radila sa studentima i učenicima koji su kojoj poslali poruke šta to za njih znači sloboda.

“Prije dva mjeseca postavka je bila izložena u Rovinju za vrijeme najvećeg skupa medijske industrije – DESETOG WEEKEND MEDIA FESTIVALA, a tada je održala i svoju radionicu gdje je imala pet svojih gostiju; od direktorice Muzeja iz Banja Luke, preko dekana arhitekture iz Ljubljane, do najboljeg makedonskog konceptualnog umjetnika, a svi oni su govorili o bitnosti kulture i slobode. Kažu da su kultura i sloboda brat i sestra i kada je jedan od ta dva elementa ugrožen, ovaj drugi mora smoći snage da se bori za njega”, kazao nam je Berbić o velikom umjetničkom projektu Think freedom.

Think freedom objedinjuje obje ove poruke, kulturu i slobodu, razgovara sa mladim ljudima, prenosi poruke slobode, a one se ispisuju na instalaciji, odnosno skulpturama koje radi Edina Selesković i putuje tako iz grada u grad.

“Cilj instalacije je da do 2020. godine u New York dođe sa 10.000 poruka slobode iz cijelog svijeta. Naša sljedeća sesija ili događaj biće u Južnoj Americi u gradu Quito, grad sa 5.000.000 stanovnika, a potom, vjerovatno na Kubu. Čeka nas jedno vrlo interesantno putovanje ove godine po Evropi, tako da izazova imamo još puno, ali ispred svih tih izazova stoji Edina Selesković, bosansko-američka umetnica koja širi ideju mira i slobode”, dodao je Berbić.

Tokom održavanja ovog foruma, dodjeljen je još niz priznanja, a svakako nam je zadovoljstvo da istaknemo da je, uz Berbića kao Najevropljanina u BiH, plaketu za Najevropljanku dobila najboljoj bh. košarkašici svih vremena, Raziji Mujanović.

N1 televizija je najbolja medijsku kompaniju regiona 2017./2018., dok je priznanje za najbolji medij u Bosni i Hercegovini dobila Federalna novinska agencija FENA.

Ovom prilikom čestitamo svim dobitnicima ovih prestižnih priznanje, a veliko nam je zadovoljstvo i neizmjerna sreća što su vodeći ljudi naše medijske kuće potvrdili svoj kvalitet, rad, trud i zalaganje!

IZVOR: radiokameleon.ba

Garic .