O Evropskoj uniji

O Evropskoj uniji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

EVROPSKA UNIJA je zajednica 28 država Evrope koja počiva na zajedničkim interesima, institucijama i aktima država članica: jedinstvena valuta, zajednička odbrambena politika, saradnja u svim oblastima života i rada, obezbijeđena Ugovorom o Evropskoj uniji i drugim propisima Unije.

Uticaj Evropske unije na svjetska pitanja svakim danom postaje sve veći. Proces integracije, uvođenje eura i progresivan razvoj zajedničke spoljne i sigurnosne politike daju Evropskoj uniji politički i diplomatski status koji odgovara njenoj nesumnjivoj ekonomskoj snazi.

Unija ima čitav niz strateških spoljnopolitičkih ciljeva. Prvi je uspostavljanje stabilne Evrope čiji će glas u svijetu imati veću težinu. 

Evropska unija je, kao najveći trgovinski partner u svijetu, odlučna da osigura svoju konkurentnost na međunarodnom nivou i da istovremeno unapređuje globalnu razmjenu kroz dalju liberalizaciju pravila trgovine u svijetu; proces koji će, po njenom uvjerenju, posebno koristiti zemljama u razvoju.

 

ISTORIJAT EVROPSKE UNIJE

Ideja Evropskog ujedinjenja je stara, svoje korjene vuče još u vremenima daleko prije Drugog svjetskog rata. Ozbiljne, realne i miroljubive ideje o tješnjoj saradnji evropskih zemalja, oslobođene hegemonističkih želja, nastale su nakon bolnih i stravičnih Francusko - pruskih ratova 1870. godine i Prvog svjetskog rata 1914-1918.

Vijekovima razjedinjen "stari kontinent", poprište velikih svjetskih sukoba i ratova bio je pogodno tlo za istinske akcije i napore za evropsko ujedinjenje. Nakon završenog Prvog svjetskog rata, a po ugledu na stvaranje u uspješno funkcionisanje SAD, osnivač panevropskog pokreta, Austrijanac Kalergi predložio je 1923. godine obrazovanje Sjedinjenih Evropskih Država.

Šest godina kasnije, 1929. godine, francuski ministar spoljnih poslova Aristide Briand zajedno sa njemačkim ministrom Gustavom Stressmannom na zasijedanju skupštine Lige naroda u Ženevi predložio je stvaranje Evropske unije kojom se predviđa bliža saradnja evropskih država uz njihov neosporan suverenitet.

Trebalo je da Evropa još jedanput bude razorena, na ivici ekonomske propasti ne samo kod poraženih država, već i kod pobjednika, da bi ideje o ujedinjenju ponovo oživjele.

U okviru brojnih zalaganja za stvaranje ujedinjene Evrope, značajan je govor tadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla održanog septembra mjeseca 1946. godine u Cirihu, gde poziva države kontinentalne Evrope na stvaranje Ujedinjenih evropskih država. Po Churchillovom mišljenju, osnovna pretpostavka ujedinjene Evrope je bila francusko-njemačka saradnja.

Garic .