O nama

Evropski pokret u BiH

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPuBIH) je nastao udruživanjem građanki i građana iz više gradova Bosne i Hercegovine.

Prvobitna ideja osnivanja današnjeg EPuBIH začeta je 27.januara 2005.godine, kada je nastala i sa radom otpočela sekcija “Evropski pokret“ za djelatnost iz oblasti evropskih integracije pri Evropskom kulturnom centru(EKC),koji je kasnije inicijator osnivanja Evropskog pokreta.

Konačno, 27.marta 2006.godine,na Osnivačkoj skupštini nove organizacije, sekcija prerasta u  samostalnu nevladinu organizaciju- „Evropski pokret u Bosni i Hercegovini“, koja je registrirana u Ministrastvu pravde BiH na državnom nivou- 10.maja 2006. pod brojem RU-433/06 i koja djeluje globalno na području cijele Bosne i Hercegovine i regiona.

 

 

Osnivačkoj Skupštini u Zavidovićimaprisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinaca iz 8 gradova ( Gračanica, Šekovići, Bijeljina, Tuzla, Zenica, Žepče, Vitez i Zavidovići) Bosne i Hercegovine, dok su osnivanje podržale počasne predsjednice i ambasadorke dobre volje EPuBIH- Svetlana Broz i ShahrzadVakilzadeh.

Evropski pokret u BiH je opstao i razvijao se zahvaljujući damama i ženama,koje su ostavile dubok trag u njegovom nastanku i prvim koracima i aktivnostima,a čije djelo i imena će zauvijek biti pisana velikim slovima : ShahrzadVakilzadeh, Svetlana Broz, LamijaTanović, Jasminka Mujkanović . Svima njima jedno veliko hvala za iskrenu i nemjerivu ljudsku i stručnu podršku, jer bez njih Evropski pokret ne bi opstao i izrastao u lidera procesa EU integracija u BiH.

Skupština Evropskog pokreta u BiH broji 35 članova,a istaknutiji članovi naše organizacije,počasni predsjednici ili organa upravljanja su: Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH,Dino Čolić, savjetnik načelnika Gračanice, ShahrzadVakilzadeh- Mostovi prijateljstva, Kemal Hrnjić-direktor mljekare Meggle BiH, Emir Hadžikadunić-ambasador BiH u Maleziji, Igor Davidović bivši ambasador BiH pri EU i OSCE, Ivan Barbalić bivši ambasador BiH u UN i Rusiji, Dinko Mujkić ...................

Danas EPuBIH ima kao partnere 48 lokalnih zajednica sa područja cijele Bosne i Hercegovine,sa kojima je potpisan Memorandum o „Evropskom partnerstvu“,te gotovo 20 poslovnih subjekata iz različitih oblasti poslovanja, koji su prijatelji i partneri organizacijeu procesu EU integracija.

2008.godine u Zenici je potpisan Memorandum o saradnji i partnerstvu sa ambasadama zemlja tkz.“Višegradske grupe“ ili V-4, koju čine Češka,Mađarska,Poljska i Slovačka.

Pored „V-4“ Evropski pokret u BiH je ponosan na partnerstvo i odličnu saradnju sa ambasadama Austrije i Slovenije,koje čine „EU šestorku“, a koja je , po našem skromnom mišljenju i deset godina dugom iskustvu u radu i kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice u okviru EU integracija Bosne i Hercegovine, najkonkretniji i najpouzdaniji „evropski prijatelj“, lobist i partnernašeg društva, svih naših naroda,narodnosti i građanki i građana ove zemlje.

EPuBIH je osnovan po uzoru na Evropski pokret Internacional sa sjedištem u Briselu i Evropski pokret Njemačke sa sjedištem u Berlinu,gdje su sve političke partije , članice Evropskog parlamenta i Njemačkog parlamenta- „Bundestag“,  članice Evropskog pokretaInternacional, odnosno Evropskog pokreta Njemačke, čime se više nego jasno simbolizira volja i odlučnost evropskog i njemačkog društva da ustrajui pruže punu podršku društvenom sistemu na evropskom putu,koji nije završen ulaskom u EU, nego se stalno nadograđuje u procesu koji će trajati generacijama i generacijama ljudi evropskog kontinenta.

Evropski pokret u BiH od 2010.godine u ime građana Bosne i Hercegovine dodjeljuje Orden, Plaketu i KljučEvropskog pokreta, jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Evropi i možda u svijetu,koja nema funkcionalan Zakon o medaljama i ordenima, tako da nije u mogućnosti nikome iste uručiti ili dodijeliti. Nosioci najviših priznanja građana ove zemlje su trojica (dva bivša i jedan aktualni) visokih predstavnika u BiH, šestorica predsjednika svih država regiona- bivše SFR Jugoslavije,brojni ministri i diplomate i ambasadori stranih država,evropski komesari i poslanici ,predstavnici religijskih zajednica, poslovnog sektora i dr.oblasti društvenog i javnog života kako BiH, tako i šireg regiona, Evrope i svijeta.

Evropski pokret u BiH je jedini relevantniji subjekt u BiH, pored Delegacije EU, DEI i manjeg broja sličnih institucija,koje po prirodi svog posla to imaju u opisu svog posla i djelovanja, koji tradicionalno od 2005.godine redovno, svake godine, do danas obilježava Dan Evrope u BiH.

Od 2007.godine Evropski pokret dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima,iz zemlje i inostranstva, koji su na bilo koji način dali doprinos napretku procesa EU integracija ili društvenog prosperiteta, odnosno svojim radom i angažmanom pomogli i unaprijedili internacionalni i međunarodni ugled Bosne i Hercegovine.

 

VIDEO: BN TV - Brčko, Dan Evrope

Evropski pokret je rijetka nevladina organizacija u BiH, koja je samoodrživa u svom radu,odlučivanju i odabiru aktivnosti, što znači da nismo ovisni o volji donatora, političkih partija i stranaka, kako domaćih tako i inostranih, što nam u mnogome otežava rad i aktivnosti,ali nas čini sretnim i zadovoljnim da smo u prilici i mogućnosti raditi samo u interesu naroda i narodnosti, građanki i građana prelijepe Bosne i Hercegovine.

 

Garic .